УЛЯБП АПК та ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC започаткували спільні навчальні семінари для спеціалістів випробувальних акредитованих лабораторій

23.03.2017
УЛЯБП АПК та ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC започаткували спільні навчальні семінари для спеціалістів випробувальних акредитованих лабораторій

На базі Української лабораторії якості і безпеки продукції АПК НУБіП України 22 березня 2017 року було проведено науково-практичний семінар «Мікотоксини. Теорія і практика ідентифікації». Співорганізаторами семінару виступало ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC – провідний світовий постачальник діагностичних рішень у сфері лабораторного контролю мікотоксинів, харчових патогенів, харчових алергенів, глютену, ГМО, залишків ветеринарних препаратів та інших забрудників продукції харчування.

3_PREZ

Представник ROMER LAB Клаудія Граф (Австрія)

Заступник директора Данчук В.В.

В роботі семінару взяли участь фахівці з Київської, Івано-Франківської, Миколаївської Черкаської, Львівської та Харківської областей, які представляли регіональні лабораторії, ДП «Укрметртестстандарт», торгово-промислові палати та інші лабораторії, акредитовані відповідно до ДСТУ ISO/IEС 17025. Учасниками семінару від освітянських установ були представники кафедри фармакології та токсикології на чолі з професором Духницьким В. Б. НУБіП України, а також кафедри терапії та клінічної діагностики Білоцерківського Національного аграрного університету на чолі з професором Головахою В.І.

6_PEOPLE 7_Q

5_PEOPLE 4_PEOPLE

Семінар складався з теоретичної та практичної частини. У теоретичній частині семінару було зроблено п’ять доповідей. Першу доповідь на тему «Поширення мікотоксинів у світі. Результати опитування 2016» презентував директор ТОВ ROMER Labs Ukraine LLC Павло Футерник. Доповідачем показано сучасні тенденції розвитку галузі лабораторного аналізу мікотоксинів у провідних країнах світу.

2_FP

Завідувач сектор фітосанітарної експертизи та сертифікації насіння УЛЯБП АПК к.б.н. Наталія Волощук у наступній доповіді детально охарактеризувала основні токсиноутворюючі мікроскопічні гриби, висвітлила шляхи та умови контамінації продукції АПК. Особливу увагу учасників семінару науковий співробітник відділу моніторингу якості продукції АПК Наталія Дудченко звернула на особливостях відбирання зразків рослинницької та тваринницької продукції для аналізу на мікотоксини. Про сучасні вимоги до організації вимірювань залишкових кількостей мікотоксинів у продовольчій продукції у своїй презентації розповіла керівник відділу моніторингу безпеки продукції АПК, к.х.н. Наталія Грибова. Методологію лабораторного контролю мікотоксинів предметно презентувала старший науковий співробітник цього ж відділу, канд. хім. наук Олена Лапоша.

9_D

11_D_LAPOSHA10_D_GRIBOVA

Великий інтерес учасників заходу викликала практична частина, яка передбачала демонстрацію лабораторної частини аналітичного процесу детекції мікотоксинів у продукції АПК – від пробопідготовки до хроматографічного визначення. Методичний процес включав: концентрацію зразків різними способами, очищення мікотоксинів від компонентів матриці, їх концентрацію на твердо-фазних та імуноафінних колонках, готування проби до РХ-МС, а також проведення аналізу на мікотоксини методами ВЕРХ, РХ-МС та експрес визначення тест-смужками. Практичний майстер-клас з лабораторного визначення мікотоксинів на високому професійному рівні проведено науковими співробітниками сектору хроматографічних досліджень Оленою Лапошею та Євгенією Біщук.

15_MK14_MK

12_MK13_MK

Після закінчення семінару всім учасникам в урочистій атмосфері було вручено дипломи про підвищення кваліфікації.

16_MK

Шляхом реалізації таких науково-практичних заходів Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК ділиться набутим досвідом та методичними новаціями, чим підвищує свій рейтинг на ринку аналітичних послуг та дослідницьких інновацій.

Матеріали для завантаження:

Запрошення Завантажити
Програма Завантажити
Доповідь: «Поширення мікотоксинів у світі. Результати опитування 2016» П.Футерник, к.б.н., Директор РОМЕР Лабс Україна ТОВ Завантажити
Доповідь: «Токсинутворюючі мікроскопічні гриби – шляхи та умови контамінації продукції АПК» Волощук Н.М., старший науковий співробітник, к.б.н. Завантажити
Доповідь: «Особливості відбору проб продукції та напоїв» Дудченко Н.Я. науковий співробітник Завантажити
Доповідь: «Методологія лабораторного контролю мікотоксинів» Лапоша О.А.,  к.х.н. Завантажити
Доповідь: Сучасні вимоги до організації та виконання вимірювань залишкових кількостей мікотоксинів для сертифікації продукції та її виробництва» Грибова Н.Ю.,  к.х.н. Завантажити

 

Тетяна Колесникова, начальник науково-організаційного відділу впровадження систем управління, стандартизації та метрології